Ik ben in 1999 afgestudeerd in de psychologie van arbeid, gezondheid & organisatie. Vervolgens heb ik meer dan 20 jaar als selectie- en bedrijfspsycholoog gewerkt. In 2012 werd ik Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie.
Als bedrijfspsycholoog werkte ik vooral voor de branches (openbaar) vervoer, spoor, veiligheid en techniek. Daarbij kwam ik veel in aanraking met mensen die onregelmatige diensten werken. Deze mensen vertelden mij vaak dat ze na een nachtdienst veel korter slapen. Ze vertelden me hoe moe ze zijn aan het einde van een reeks nachtdiensten. Ook hoorde ik vaak hoe belastend het is om zeer vroege diensten te draaien.
Toen werd ik moeder. Mijn kinderen sliepen langdurig niet door en ik sliep dus zelf ook veel te weinig in die periode. Daardoor besef ik hoe ingrijpend het is als je langere tijd achtereen niet voldoende slaap krijgt. Je concentratievermogen, geheugen en motivatie verminderen. Je reageert emotioneler en kunt minder hebben van anderen. Ik besloot om mensen met slaapproblemen te gaan helpen. Daarom ben ik mij via vanaf 2015 via scholing gaan verdiepen in slaap en slaapproblemen. In 2016 ging ik van start als slaapcoach/psycholoog als onderdeel van mijn functie als bedrijfspsycholoog. In 2021 richtte ik ACT2sleep op. Van 2019-2021 volgde ik een intensieve coachopleiding. In 2022 volgde ik extra modules, zodat ik nu Vitaliteitscoach én Stress- en Burn-outcoach ben. Belangrijke waarden in mijn werk zijn: aandacht, ontwikkeling, respect en zorgvuldigheid.
ACT is een derde generatie cognitieve gedragstherapie. Er zijn 6 componenten van ACT:
ACT is heel goed toe te passen op slaapproblemen, omdat mensen vaak piekeren en vervelende emoties ervaren als ze wakker liggen. Ik leer je om daar anders mee om te gaan. Ook verliezen mensen die langer lijden aan slapeloosheid soms het contact met wat waardevol voor ze is. Ze stoppen met hobby's en sociale contacten, omdat het slapen centraal komt te staan. Ik moedig je aan om je waarden te herontdekken en hier weer naar te gaan leven. Ook de acceptatiepijler speelt een belangrijke rol: door eerst actief te accepteren dat je wakker ligt, kan er rust ontstaan waardoor de slaap kan komen.
Onder slaaphygiëne valt onder andere: een regelmatig dag- en nachtritme, slim omgaan met licht en donker, voldoende beweging, matig gebruik van cafeïne, alcohol of andere middelen. Samen houden we jouw slaaphygiëne tegen het licht om te zien wat al goed gaat en waar de verbeterpunten liggen.
Leefstijl, in de vorm van voeding, beweging en ontspanning, hangt nauw samen met slapen. Hoe kunnen we jouw leefstijl stapje voor stapje aanpassen, zodat deze beter aansluit op een gezond slaappatroon?
Sommige mensen hebben baat bij powernaps, vooral als er sprake is van onregelmatige diensten of wanneer avondmensen vroeg op moeten voor hun werk. Ik leer je de juiste momenten en duur voor een powernap. Sommige mensen kunnen beter geen powernaps doen.
Lichaam en psyche vormen een eenheid. Stress is niet alleen psychologisch of emotioneel, maar heeft ook een lichamelijke component. De lichamelijke component van stress uit zich via de ademhaling, het hartritme, het brein en de afgifte van hormonen. Het ervaren van stress is daarom direct te beïnvloeden via het toepassen van langzame ademhaling in jouw eigen persoonlijke frequentie. Door feedback van het hartritme terwijl je langzaam ademt, krijg je sneller resultaat. Hartritme-biofeedback is een fijne voorloper van en aanvulling op bijvoorbeeld ACT. Het kan een positieve spiraal in gang zetten.
Hartritme-biofeedback wordt vaak hartcoherentie genoemd.
Soms weten mensen wel hoe ze beter of meer kunnen slapen, maar lukt het niet om dit gedrag steeds uit te voeren. Ieder gedrag heeft immers voordelen én nadelen. In dat geval maak ik gebruik van motiverende gespreksvoering. We gaan dan samen op zoek naar jouw eigen, dieperliggende motivatie om beter te slapen. Net als bij ACT zijn bij motiverende gespreksvoering jouw eigen waarden een belangrijke component.
Op welke momenten gaat het slapen al wat beter? In welke omstandigheden? Sliep je vroeger wèl goed, hoe? Vaak is dergelijke informatie dé persoonlijke sleutel om beter te gaan slapen. In dat geval maak ik gebruik van oplossingsgerichte gespreksvoering.
Ik ben lid van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Ik werk volgens de beroepscode van het NIP.
Ook heb ik de titel Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie. Dit houdt in dat ik ik specialist ben in arbeids-& organisatiepsychologie en iedere 5 jaar scholing en intervisie volg om te kunnen herregistreren.
Van 2019-2021 volgde ik de
tweejarige opleiding evidence-based coachen bij Bureau Bewezen Effect. Deze bestaat onder andere uit 6 dagen oplossingsgerichte gespreksvoering, 6 dagen coachen met ACT en 6 dagen motiverende gespreksvoering. Deze opleiding leidt op tot Registercoach LVSC. Op dit moment voer ik deze titel niet meer, omdat ik ook al Registerpsycholoog NIP en en Registertherapeut BCZ ben.
Ik ben aangesloten bij de VIV en RBCZ en daardoor wordt integrale therapie en psychosociale therapie vergoed als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt. Zie verder bij de pagina Vergoedingen.
Op het gebied van behandeling van slaapproblemen heb ik scholing gevolgd bij:
Om te kunnen werken met hartritme-biofeedback ben ik opgeleid door Kees Blase van Hartfocus (Landelijk Centrum voor Stressmanagement) en volgde ik ook aanvullende scholing bij Daniëlle Matto.
In 2022 behaalde ik mijn diploma Vitaliteitscoach bij Balansgroep. Ik volgde twee modules: