Blog Layout

Hoe halfbewuste overtuigingen ons gedrag sturen

Aafke van der Ende • 17 september 2023

Zelf ervaren hoe lastig veranderen is

Een paar dagen geleden had ik in de ochtend wat strubbelingen die je wel eens hebt in een gezin. Ik voelde dat het zo’n dag zou kunnen worden, waarin ik dat vervelende gevoel de hele dag zou meedragen. En dat ik er niet gezelliger of productiever van zou worden.


Daarom overwoog ik om een wandeling te maken, gelijk aan het begin van de dag. Ik dacht: “Waarom niet? Ik kan dan even herstellen, ik ontspan, ik beweeg gelijk voldoende, krijg mijn daglicht, ik doe wat ik mijn cliënten aanraad. Het zonnetje schijnt! Doe het nu, straks neem je de tijd misschien niet meer.” Ik moest mezelf zowat de deur uitsleuren. Ik voelde heel veel weerstand tegen mijn eigen voornemen. Daar liep ik op straat en ik herhaalde voor mezelf de argumenten om te gaan wandelen. Het hielp niet.


Daarom ging ik naar de onderliggende gedachten of overtuigingen. Deze waren tot nu toe onbewust gebleven, maar ik wist dat ze mijn gevoel en gedrag aan het beïnvloeden waren. Ik stelde mezelf de vraag: “Waarom voel ik weerstand als ik iets doe dat goed voor mij is?” Meteen kwam het antwoord:


“Omdat je nog niets gedaan hebt. Je mag geen pauze nemen aan het begin van de dag”. Toen de gedachte bewust werd, kon ik hem gelijk “flippen”. Hoezo het begin van de dag? 7 uur was het begin van de dag en nu is het 9 uur. Je hebt er allerlei zorg- en opvoedtaken opzitten. Na 2 uur mag je best pauze nemen. Ook als het onbetaalde arbeid geweest is. Tevreden wandelde ik verder. Ik genoot van de zon, de wind, de bomen en de rest van de omgeving.


Toen zoomde ik uit in de tijd. Ik ging als het ware in een luchtballon omhoog. Ik zag mezelf als een meisje op de middelbare school dat altijd na school gelijk haar huiswerk maakte. Ik zag mezelf als een studente die per week de te lezen literatuur bijhield. Daar kwam het vandaan! De goede werkinstelling. Het had altijd goed gewerkt…. Het verschil was, dat ik in die periodes ook genoeg tijd had genomen om tussendoor te ontspannen. Dat schoot er nu regelmatig bij in.


De onbewuste ‘regel’ van ‘eerst je werk doen’ was blijven bestaan. Ik kon de onbewuste regel gehoorzamen of ik kon ervoor kiezen dit niet te doen. Het persoonlijkheidsdeel van ‘de ijverige werker’ heeft me veel gebracht en ik houd haar erin. Maar zij mag niet altijd aan het roer staan.


In dit geval voelde het gelijk goed om de ‘regel’ te breken. Maar dat is lang niet altijd zo. Inzicht werkt niet altijd direct. Soms blijft het ongemakkelijk voelen en lukt het pas later om te genieten van het nieuwe gedrag dat goed voor je is. Het is goed om dit te beseffen. Ga door met het nieuwe gedrag en sta toe dat het ongemakkelijk voelt. Je hoeft zo'n gedachte ook niet altijd te flippen, het gaat vooral om het waarnemen van de gedachte.


Bovenstaande situatie is een voorbeeld van de reden dat ik vaak een stukje dieper graaf naar niet-helpende gedachten en zelfbeelden bij cliënten. Ik begeleid deze bij stress, burn-out en slaapproblemen. Ik kan adviezen geven om meer te pauzeren en de dag ontspannen af te bouwen. En ik kan aanraden om grenzen te stellen naar anderen toe. Maar als er niet-helpende gedachten of zelfbeelden van vroeger in de weg zitten, dan gaat iemand dit advies niet opvolgen. Dan hebben die onbewuste gedachten en zelfbeelden en het gevoel dat ermee gepaard gaat, eerst aandacht nodig. En zelfs erkenning.


Meer weten over mijn begeleiding met behulp van Accceptance & Commitment Therapy (ACT) bij stress, burn-out en slaapproblemen? Stuur me een bericht via de website of neem contact op via 0616602533.


Auteur: Aafke van der Ende, Registerpsycholoog NIP/A&O



Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn in september 2023.


Contact: meer info over slapen
Slapend kind met knuffel - je emotioneel veilig voelen
door Aafke van der Ende 4 april 2023
Op mijn laatste blog kreeg ik commentaar van een lezer, dat vrij vertaald in mijn eigen woorden op het volgende neerkwam. “Je moet altijd van alles NIET doen om goed te slapen. Inderdaad, goed punt. Het is goed om óók informatie te geven over hoe je wél beter kunt gaan slapen... Lees verder in het artikel.
Vrouw met omgekeerd wake-up-light
door Aafke van der Ende 18 februari 2023
Het is maar een kort zinnetje: kijk ’s niet op de klok als je even wakker wordt. Echter, ik heb inmiddels geleerd dat het een krachtige interventie is, die kan bijdragen aan het sterk afnemen of verdwijnen van slaapproblemen die al 10+ jaar bestaan.
Kanarie in kooi
door Aafke van der Ende 27 januari 2023
Welke stress-signalen geeft jouw lichaam en wat kan je ermee doen? Heel helpend is om deze signalen te zien als een teken dat er iets niet in orde is. Ik gebruik vaak de analogie van de kanarie in de kolenmijn. Lees er alles over in het artikel.
paardenbloem die pluisjes loslaat
door Aafke van der Ende 5 juli 2022
De cliënt keek mij ongelovig aan: “Bedoel je dat ik echt helemaal NIKS moet doen? Ook niet even een podcast luisteren of een film op Netflix?” Ik had hem net verteld dat hij bij wakker liggen in de nacht het beste kon accepteren dat hij wakker lag, zodat zijn lijf en brein vanzelf weer in slaap konden vallen. Lees verder in het artikel....
Hertje
door Aafke van der Ende 13 mei 2022
Als je graag een hertje wilt zien in het wild, kun je de omstandigheden optimaal maken. Maar je kunt het niet forceren. Ook voor slaap kun je randvoorwaarden scheppen, maar je kunt slaap niet afdwingen. Paradoxaal gezien zal je juist beter slapen als je accepteert dat je wakker ligt. Lees meer in het artikel.
door Aafke van der Ende 3 april 2022
Wat veel mensen niet weten, is dat ook ontspanning, sociale verbinding en zingeving behoren tot de leefstijlpijlers. En ook voldoende ontspanning, verbinding met anderen en zingeving in je leven bevorderen je slaap. Onvoldoende ontspanning, verbinding en zingeving kunnen juist bijdragen aan het verstoord raken van je slaap. Lees verder...
Groente, gezonde voeding
door Aafke van der Ende 14 februari 2022
Het is winter en de virussen gaan rond. Logisch dat onze aandacht uitgaat naar onze gezondheid; we willen allemaal zo gezond mogelijk blijven. Daarbij hoort een gezonde leefstijl. Wist je dat ook slaap deel uitmaakt van een gezonde leefstijl? En wist je dat een gezonde leefstijl op andere gebieden je slaap positief beïnvloedt? Slaap & leefstijl, wat is het verband en waar begin je mee?
Slapende vrouw; slapen maakt immuunsysteem sterker
door Aafke van der Ende 1 januari 2021
Wist je dat je je weerstand een boost geeft met iets wat gratis is, prettig om te doen en waar je als bonus lekker van uitrust? Ik heb het natuurlijk over slapen. Als je goed slaapt, is je weerstand tegen virussen hoger.
vrouw slaapt tijdens hittegolf op het strand
door Aafke van der Ende 23 december 2020
Veel mensen slapen slechter als het zo warm is. Hoe komt dat eigenlijk? Wat kun je zelf doen om beter te slapen? En welke ultieme verandering in je mindset is mogelijk – als je alles al gedaan hebt, dat binnen je invloedssfeer ligt? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
oplossingsgericht sleutel bloemen groei beter slapen
door Aafke van der Ende 18 december 2020
Als je een slaapprobleem hebt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen! Logisch toch. Dit is echter niet wat ik bedoel met “oplossingsgericht”. Het gaat om een benadering van je slaapprobleem met behulp van de methode van oplossingsgerichte coaching.
Show More
Share by: