Blog Layout

Waarom je ’s nachts niet op de klok moet kijken

Aafke van der Ende • 18 februari 2023

In de nacht weten hoe laat het is, houdt je slaapprobleem in in stand

Heel veel cliënten met slaapproblemen doen het als ze voor het eerst bij mij komen. Ik heb het over ’s nachts op de klok kijken. Zelf vinden de cliënten het logisch om te doen. Vaak geven ze in het begin aan dat ze niet van plan zijn daarmee te stoppen.


Het is maar een kort zinnetje: kijk ’s niet op de klok als je even wakker wordt. Daarom krijgt het advies weinig aandacht vergeleken met andere slaaphygiëne-adviezen. Echter, ik heb inmiddels geleerd dat het een krachtige interventie is, die kan bijdragen aan het sterk afnemen of verdwijnen van slaapproblemen die al 10+ jaar bestaan. Hoe komt dat? En waarom kan je jezelf beter afleren om in de nacht op de klok te kijken?


Controle? Vergeet het maar…

Wij mensen willen graag controle over onze omgeving. Door te weten hoe laat het is, ervaar je eventjes controle over de situatie. Maar dat is schijn. Over de slaap zelf heb je geen controle. Slapen is namelijk loslaten en dat is onverenigbaar met controle. Je wilt dus geen controle, maar loslaten. Laat dus los hoe laat het is. Het maakt niet uit. Zolang de wekker niet is gegaan, is het nacht en hoef je je niet druk te maken over de tijd.


Gepieker

Op de klok kijken roept veel gedachten op, omdat je betekenis gaat toekennen aan het tijdstip. “Is het zo laat? Ik heb 1 uur gezien, 2 uur gezien, 3 uur gezien, ben ik al die tijd wakker geweest? Ik ben morgen niets waard. IK MOET SLAPEN!” Door die gedachten wordt je juist extra wakker. De gedachten over het tijdstip activeren je, terwijl je juist rustig, kalm, ontspannen en slaperig wilt zijn om in slaap te kunnen vallen. Veel gedachten in je hoofd zijn dus net als controle niet erg handig als je wilt slapen.


Frustratie en co

Natuurlijk roepen die gedachten weer gevoelens op: frustratie, machteloosheid, angst, boosheid… Of jaloezie op de mensen die wel slapen, zoals misschien je partner die naast je ligt. Je hartslag, bloeddruk en spierspanning gaan omhoog; je lijf doet dus ook mee met de stressreactie.


Je zelfbeeld

Het kijken op de klok versterkt op de lange termijn je zelfbeeld als slapeloze. “Zie je wel, ik zie ieder uurtje, ik kan niet slapen, ik ben een hopeloze slaper”. Je bevestigt steeds je eigen niet-behulpzame zelfbeeld. Je vertrouwen dat je kunt slapen neemt nog verder af.


Niet hier-en-nu

Waarom kijken mensen, die last hebben van slapeloosheid, in de nacht op de klok? 9 van de 10 keer geven cliënten als reden: “Omdat ik bang ben dat ik door de wekker heen slaap en niet op tijd op mijn werk ben.” Dit komt vooral vaak voor bij mensen die vroege diensten draaien. Dan vraag ik: “Hoe vaak is dat gebeurd, dat je door de wekker heen sliep?” Wederom 9 van de 10 antwoordt: “Dat is nog nooit gebeurd”. Natuurlijk hoef je geen maatregelen te nemen tegen iets dat nooit of zelden voorkomt.


Door in de nacht op de klok te kijken, is je aandacht niet in het hier-en-nu, maar bij de dag die komen gaat. Wordt je even wakker in de nacht? Dat is heel normaal. Richt je dan op het hier-en-nu. Dat is veel beter dan in gedachten bezig te zijn met het moment dat je moet opstaan. Of de dag die komen gaat. Het hier-en-nu van de nacht is: “Ik lig lekker in bed, het is donker, mijn kussen en dekbed voelen fijn aan en ik hoef niks. Als de wekker gaat, dan merk ik dat vanzelf”.


Doel en waarden

Je komt niet dichter bij je doel of je waarden door in de nacht te weten hoe laat het is. Je doel is slapen. Waarom willen we slapen? Om overdag een goed leven te kunnen leiden en aandacht te geven aan wat we belangrijk vinden. Onze geliefden om ons heen, ons werk en onze hobby’s. Kortom, een waarde-gerichte actie is: zet je wekker onder je bed of draai hem om. Leg er wat voor of zet hem IN het nachtkastje. Zie het als een experiment. Probeer het eens 1 of 2 weken. Werkt het ook voor jou?


Integrale aanpak

Natuurlijk is het advies om niet op de wekker te kijken, maar één werkzaam element van de slaapcoaching. Coaching bij mij is altijd toegesneden op de specifieke cliënt die deelneemt. Wil je meer weten over mijn integrale aanpak van slaap- en stressproblemen? Neem gerust contact op.


Auteur: Aafke van der Ende, Slaappsycholoog en Registerpsycholoog NIP / A&O


Deze blog verscheen eerder op LinkedIn in februari 2023.


Contact: meer info over slapen
Vrouw met rugzak in de natuur vanaf de rug gezien
door Aafke van der Ende 17 september 2023
Waarom is het zo lastig om ons gedrag te veranderen, ook als je weet dat dit goed voor ons is? In deze blog schrijf ik daar iets meer over.
Slapend kind met knuffel - je emotioneel veilig voelen
door Aafke van der Ende 4 april 2023
Op mijn laatste blog kreeg ik commentaar van een lezer, dat vrij vertaald in mijn eigen woorden op het volgende neerkwam. “Je moet altijd van alles NIET doen om goed te slapen. Inderdaad, goed punt. Het is goed om óók informatie te geven over hoe je wél beter kunt gaan slapen... Lees verder in het artikel.
Kanarie in kooi
door Aafke van der Ende 27 januari 2023
Welke stress-signalen geeft jouw lichaam en wat kan je ermee doen? Heel helpend is om deze signalen te zien als een teken dat er iets niet in orde is. Ik gebruik vaak de analogie van de kanarie in de kolenmijn. Lees er alles over in het artikel.
paardenbloem die pluisjes loslaat
door Aafke van der Ende 5 juli 2022
De cliënt keek mij ongelovig aan: “Bedoel je dat ik echt helemaal NIKS moet doen? Ook niet even een podcast luisteren of een film op Netflix?” Ik had hem net verteld dat hij bij wakker liggen in de nacht het beste kon accepteren dat hij wakker lag, zodat zijn lijf en brein vanzelf weer in slaap konden vallen. Lees verder in het artikel....
Hertje
door Aafke van der Ende 13 mei 2022
Als je graag een hertje wilt zien in het wild, kun je de omstandigheden optimaal maken. Maar je kunt het niet forceren. Ook voor slaap kun je randvoorwaarden scheppen, maar je kunt slaap niet afdwingen. Paradoxaal gezien zal je juist beter slapen als je accepteert dat je wakker ligt. Lees meer in het artikel.
door Aafke van der Ende 3 april 2022
Wat veel mensen niet weten, is dat ook ontspanning, sociale verbinding en zingeving behoren tot de leefstijlpijlers. En ook voldoende ontspanning, verbinding met anderen en zingeving in je leven bevorderen je slaap. Onvoldoende ontspanning, verbinding en zingeving kunnen juist bijdragen aan het verstoord raken van je slaap. Lees verder...
Groente, gezonde voeding
door Aafke van der Ende 14 februari 2022
Het is winter en de virussen gaan rond. Logisch dat onze aandacht uitgaat naar onze gezondheid; we willen allemaal zo gezond mogelijk blijven. Daarbij hoort een gezonde leefstijl. Wist je dat ook slaap deel uitmaakt van een gezonde leefstijl? En wist je dat een gezonde leefstijl op andere gebieden je slaap positief beïnvloedt? Slaap & leefstijl, wat is het verband en waar begin je mee?
Slapende vrouw; slapen maakt immuunsysteem sterker
door Aafke van der Ende 1 januari 2021
Wist je dat je je weerstand een boost geeft met iets wat gratis is, prettig om te doen en waar je als bonus lekker van uitrust? Ik heb het natuurlijk over slapen. Als je goed slaapt, is je weerstand tegen virussen hoger.
vrouw slaapt tijdens hittegolf op het strand
door Aafke van der Ende 23 december 2020
Veel mensen slapen slechter als het zo warm is. Hoe komt dat eigenlijk? Wat kun je zelf doen om beter te slapen? En welke ultieme verandering in je mindset is mogelijk – als je alles al gedaan hebt, dat binnen je invloedssfeer ligt? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
oplossingsgericht sleutel bloemen groei beter slapen
door Aafke van der Ende 18 december 2020
Als je een slaapprobleem hebt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen! Logisch toch. Dit is echter niet wat ik bedoel met “oplossingsgericht”. Het gaat om een benadering van je slaapprobleem met behulp van de methode van oplossingsgerichte coaching.
Show More
Share by: