Blog Layout

Quick fix of geleidelijke verbetering van je slaappatroon?

Aafke van der Ende • 2 april 2025

Melatonine in pilvorm - wel of niet doen?

Wat ik nu ga beschrijven overkomt me regelmatig…. Ik ben bezig met een traject van een cliënt met slaapproblemen. Ik ontwerp een op deze cliënt toegesneden, flexibel stappenplan voor slaapverbetering. Na de eerste of tweede sessie vertelt de cliënt dat hij of zij tóch maar is begonnen met melatonine slikken, voor de zekerheid. Dan hoor ik daarna vaak: “Het is geloof ik een lichaamseigen stof? Kan toch geen kwaad?” Tja, die melatonine-pillen…. Kunnen ze kwaad? Waar zal ik beginnen bij het benoemen van de problemen met melatonine in pil-vorm?


1.      De meeste mensen maken zelf voldoende melatonine aan. De oorzaak van een slaapprobleem ligt maar heel zelden in een melatonine-tekort.


2.      Je zit er al snel naast met de dosis. Mensen nemen te veel, zodat de melatonine overdag in het bloed blijft zitten. Het gevolg kan zijn, dat het slaappatroon nog verder om zeep geholpen wordt. Overdag als het licht is en wij mensen actief zijn, hoort er geen melatonine in ons bloed te zitten.


3.      Het tijdstip van inname luistert ook heel nauw en dat is dus niet als je net in bed stapt.


4.      Melatonine is een medicijn voor als je op een ander moment moet slapen dan jouw biologische klok aangeeft, bijvoorbeeld bij een jetlag of als je lijdt aan Verlate Slaapfase Syndroom. Het is dus nadrukkelijk niet bedoeld voor slapeloosheid. Verlate Slaapfase Syndroom zou eerst moeten worden vastgesteld door een slaapexpert. En zelfs áls je dat syndroom hebt, wordt er aangeraden om te beginnen met cognitieve gedragstherapie, gevolgd door lichttherapie. Pas als dat onvoldoende werkt, kan melatonine in de juiste dosis en voor het juiste tijdstip worden voorgeschreven. Ook dan moeten mensen met Verlate Slaapfase Syndroom zich nog steeds aan slaaphygiëne-adviezen houden. Daar moet je iets voor doen en iets voor laten.


Het komt er vaak op neer dat mensen geen vertrouwen hebben in de geleidelijke verbetering van hun slaappatroon. Ze merken al een beetje verbetering na één of twee sessies coaching, maar het gaat ze niet snel genoeg. Ze willen gelijk weer slapen zoals voorheen.


Of wat ook mogelijk is: dat mensen de moeite niet willen doen die hoort bij geleidelijke gedragsverandering. Ze willen hun leven overdag en ’s avonds niet aanpassen. Want slaap is een 24-uursproces, dus als je beter wilt slapen, moet je overdag, ’s avonds en ‘s nachts wat veranderen aan je eigen gedrag en leefstijl. Geen quick fix dus. Vaak vinden mensen dat moeilijk en hebben ze liever een pilletje. Natuurlijk is het aan mij om dan bijvoorbeeld met motiverende gespreksvoering en ACT de cliënt bewust te maken van de keuzes die hij of zij hier zelf kan maken.


Kan je dan niks slikken om je slaappatroon een zetje in de goede richting te geven? Mocht je toevallig een door een arts vastgesteld magnesium- en/of vitamine-D-tekort hebben, dan helpt het zeker om daar een supplement voor te nemen. Bij een vitamine-D-tekort moet dat dan voldoende hoog gedoseerd zijn, afhankelijk van je bloedwaarden. Stuur me een bericht mocht je hier meer over willen weten. Een supplement is altijd ondersteunend aan de coaching, maar nooit een vervanging daarvoor. Er zijn namelijk vrijwel altijd meerdere factoren die een slaapprobleem in stand houden.


Heb je vragen over deze blog of wil je beter slapen? Neem dan gerust contact op.


Auteur: Aafke van der Ende, slaappsycholoog / Stress- en burn-outcoach / Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie 


Deze blog verscheen eerder op LinkedIn in maart 2025.

Contact: meer info over slapen
Vrouw met rugzak in de natuur vanaf de rug gezien
door Aafke van der Ende 17 september 2023
Waarom is het zo lastig om ons gedrag te veranderen, ook als je weet dat dit goed voor ons is? In deze blog schrijf ik daar iets meer over.
Slapend kind met knuffel - je emotioneel veilig voelen
door Aafke van der Ende 4 april 2023
Op mijn laatste blog kreeg ik commentaar van een lezer, dat vrij vertaald in mijn eigen woorden op het volgende neerkwam. “Je moet altijd van alles NIET doen om goed te slapen. Inderdaad, goed punt. Het is goed om óók informatie te geven over hoe je wél beter kunt gaan slapen... Lees verder in het artikel.
Vrouw met omgekeerd wake-up-light
door Aafke van der Ende 18 februari 2023
Het is maar een kort zinnetje: kijk ’s niet op de klok als je even wakker wordt. Echter, ik heb inmiddels geleerd dat het een krachtige interventie is, die kan bijdragen aan het sterk afnemen of verdwijnen van slaapproblemen die al 10+ jaar bestaan.
Kanarie in kooi
door Aafke van der Ende 27 januari 2023
Welke stress-signalen geeft jouw lichaam en wat kan je ermee doen? Heel helpend is om deze signalen te zien als een teken dat er iets niet in orde is. Ik gebruik vaak de analogie van de kanarie in de kolenmijn. Lees er alles over in het artikel.
paardenbloem die pluisjes loslaat
door Aafke van der Ende 5 juli 2022
De cliënt keek mij ongelovig aan: “Bedoel je dat ik echt helemaal NIKS moet doen? Ook niet even een podcast luisteren of een film op Netflix?” Ik had hem net verteld dat hij bij wakker liggen in de nacht het beste kon accepteren dat hij wakker lag, zodat zijn lijf en brein vanzelf weer in slaap konden vallen. Lees verder in het artikel....
Hertje
door Aafke van der Ende 13 mei 2022
Als je graag een hertje wilt zien in het wild, kun je de omstandigheden optimaal maken. Maar je kunt het niet forceren. Ook voor slaap kun je randvoorwaarden scheppen, maar je kunt slaap niet afdwingen. Paradoxaal gezien zal je juist beter slapen als je accepteert dat je wakker ligt. Lees meer in het artikel.
door Aafke van der Ende 3 april 2022
Wat veel mensen niet weten, is dat ook ontspanning, sociale verbinding en zingeving behoren tot de leefstijlpijlers. En ook voldoende ontspanning, verbinding met anderen en zingeving in je leven bevorderen je slaap. Onvoldoende ontspanning, verbinding en zingeving kunnen juist bijdragen aan het verstoord raken van je slaap. Lees verder...
Groente, gezonde voeding
door Aafke van der Ende 14 februari 2022
Het is winter en de virussen gaan rond. Logisch dat onze aandacht uitgaat naar onze gezondheid; we willen allemaal zo gezond mogelijk blijven. Daarbij hoort een gezonde leefstijl. Wist je dat ook slaap deel uitmaakt van een gezonde leefstijl? En wist je dat een gezonde leefstijl op andere gebieden je slaap positief beïnvloedt? Slaap & leefstijl, wat is het verband en waar begin je mee?
Slapende vrouw; slapen maakt immuunsysteem sterker
door Aafke van der Ende 1 januari 2021
Wist je dat je je weerstand een boost geeft met iets wat gratis is, prettig om te doen en waar je als bonus lekker van uitrust? Ik heb het natuurlijk over slapen. Als je goed slaapt, is je weerstand tegen virussen hoger.
vrouw slaapt tijdens hittegolf op het strand
door Aafke van der Ende 23 december 2020
Veel mensen slapen slechter als het zo warm is. Hoe komt dat eigenlijk? Wat kun je zelf doen om beter te slapen? En welke ultieme verandering in je mindset is mogelijk – als je alles al gedaan hebt, dat binnen je invloedssfeer ligt? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.
Show More
Share by: